top of page
  • Poza scriitoruluiFCRM

Campionatul Republicii Moldova la ciclism șosea 2023: concluzii

Actualizată în: 7 iul. 2023

Duminica trecută, 2 iulie, s-a încheiat Campionatul Național Republicii Moldova la ciclism șosea. În acest an, competiția s-a desfășurat în două locații: în prima zi, 1 iulie, sportivii au participat la o cursă contratimp pe traseul R6, iar pe 2 iulie a avut loc o cursă la linie pe traseul M3.

La eveniment au participat aproximativ 100 de sportivi din următoarele categorii: Elite + Under 23, juniori (2005-2006), cadeți (2007-2008), cadeți (2009-2010), copii (2011-2012), masters și fete.


Campionatul a fost organizat de Federația de Ciclism din Republica Moldova cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. În acest an, Campionatul Republicii Moldova la ciclism șosea a fost dedicat campionului Moldovei, ciclistului talentat, prietenului, colegului și fiului - Valerian Railean, care a decedat în urma unui accident teribil care a avut loc în februarie 2023 în afara orașului Stauceni. Sportivii și oaspeții Campionatului au adus un omagiu ciclistului decedat prematur, precum și tuturor cicliștilor care au murit sau au fost răniți în accidente rutiere pe drumurile din Moldova și din lume.


În cuvântul său de felicitare, președintele Federației de Ciclism din Republica Moldova, Igor Șorin, a declarat:


«Dragi prieteni, îi felicit pe toți câștigătorii pentru încheierea cu succes a campionatului. După cum știți, anul acesta campionatul este dedicat prietenului, fratelui nostru mai mic, fiului nostru - Valerian. Dar aș vrea să dedic această cursă nu doar lui, ci tuturor cicliștilor care au avut de suferit în Moldova - profesioniști, amatori, colegul meu Dmirtiu Ciubejco; cicliști din Franța, Italia, America, din toată lumea, cei care au murit sau au fost răniți în teribile accidente rutiere. Îi îndemn pe toți participanții la trafic să fie atenți și să respecte regulile de circulație».


În calitate de invitat special, la Campionat a participat Alexandru Coșcodan, tatăl decedatului Campion al Moldovei:


«Vreau să le mulțumesc încă o dată tuturor pentru participare, pentru dorința lor de a câștiga. Ați făcut cu toții o treabă minunată! La urma urmei, principalul lucru este participarea, nu victoria. Vreau să le mulțumesc antrenorilor și președintelui Federației. Pentru noi, părinții lui Valerian, a fost o surpriză. Da, știam că vom avea Campionatul, știam data, dar nu știam că, la propunerea lui Igor Șorin și a reprezentanților Federației, Campionatul va fi organizat în cinstea lui Valerian. Vă rog să vă amintiți de băiatul meu. El a iubit acest sport, a făcut-o din toată inima. Voi toți erați ca o mare familie pentru el. Vă mulțumesc foarte mult!»


La campionat au participat și oaspeți de onoare din partea Ambasadei Republicii Polone în Moldova - Maciej Kowalczyk și Grzegor Opalinski. În plus, la Campionat a participat și președintele de onoare al Federației de Ciclism din Republica Moldova - Andrei Tchmil. Așa cum am menționat mai sus, la campionat au participat și fete. Din păcate, ciclismul feminin în Moldova este încă la început. Prin urmare, participarea sportivilor din diferite categorii de vârstă este un indicator al perspectivelor excelente pentru dezvoltarea acestui domeniu.


Federația de Ciclism din Republica Moldova felicită câștigătoarele campionatului pentru rezultatele lor excelente:

Achimova Liubovi

Erhan Vera

Mogîldea Ecaterina

De asemenea, merită remarcat faptul că un tânăr atlet, Alexandru Gubarev, cu diabet insulino-dependent, a participat la campionat. Acesta este un indiciu clar că o boală nu ar trebui să fie o barieră în calea sportului, atâta timp cât nu este o contraindicație.

Câștigătorii la cursa contratimp au fost:


Copii 2011-2012

Pogorelnii Iacov - Tiraspol

Efremov Egor - Tiraspol

Iurcic Alexandr - Bălț


Cadeti mici

Micicovschi Semion - Bălți

Chirnitchi Vlad - Tiraspol

Orzenco Chiril - Chișinău


Cadeti 2009-2010

Novicov Ilia - Chișinău

Terna Vlad - Chișinău

Motpan Cornel - Bălț


Juniori

Balan Dmitrii - Tiraspol

Sirbu Dumitru - Chișinău

Volovei Marin - Chișinău


U23/elite

Morgun Ghenadii - Tiraspol

Vrabii Andrei - Chișinău

Garibean Arman - Chișinău

Câștigătorii la cursa la linie au fost:

Copii 2011-2012

Pogorelnii Iacov - Tiraspol

Efremov Egor - Tiraspol

Mihalevschii Mihail - Bălți

Cadeți mici

Micicovschi Semion - Bălți

Chirnitchi Vlad - Tiraspol

Orzenco Chiril - Chișinău

Cadeți

Novicov Ilia. Chisinau

Terna Vlad Chisinau

Motpan Corneliu. Balti

Juniori

Sirbu Dumitru - Chișinău

Balan Dmitrii - Tiraspol

Volovei Marin - Chișinău

U23/Elite

Buianu Laurentiu - Bălți

Vranii Andrei - Chișinău

Culicenco Semion - Tiraspol

Federația de Ciclism din Republica Moldova felicită câștigătorii și participanții Campionatului și își exprimă marea recunoștință față de sponsorii și partenerii care au făcut posibil acest Campionat:Sponsori și parteneri:


Ministerul Educatiei si Cercetarii

Agenţia Naţională Antidoping

YMCA Moldova | Chisinau

ASTERRA GRUP

OM

Red Bull

Giant

Gradina Zoologica Chisinau

Ciclismul Urban

Direct Media Group


Și mulțumiri speciale reprezentanților mass-media din Republica Moldova pentru sprijinul acordat în mediatizarea evenimentului:


TV6 MD, TVR Moldova, Pro TV, Gagauziya Radio Televizionu, TV8.MD, Laf.md, Ştiri.md, NOI.md, Unimedia portal de ştiri, diez.md

150 afișări

Comments


bottom of page